Susannes juliga risrätt

Receptet på risrätten som tillagas i julreportaget i nya numret av A6:an kommer här:

Ris Maqluba, 6-8 personer

Ingredienser
:
4 dl ris (alt: 2 dl ris och 2 dl pasta)
500 g kycklingfilé
2 st aubergine (eller Zucchini)
125 g plommon tomater
1 grön paprika
4 st små potatisar
1 stor gul lök
1 liten vitlök
1 matsked tomatpuré
1 buljongtärning
1,7 liter vatten
2 msk ”7 sorters kryddor” (färdig kryddmix).
2-3 dl olja, tex rapsolja
Salt & peppar

Gör så här:
1. Blöttlägg ris (och ev pasta).
2. Skär kycklingen i mindre bitar och stek tillsammans med kök och vitlök samt kryddmix. Lägg i en av buljongtärningarna och låt koka tills kycklingen är färdig.
3. Skölj och skala grönsakerna och skär i mindre bitar. Stek allt utom tomater i olja (potatisen tar längst tid så börja med den).
4. Sila bort spadet från kycklingen, spara det.
5. Lägg de stekta grönsakerna i lager på lager tillsammans med kött. Överst placeras tomaterna och det sköljda riset. Häll över spadet och ev vatten om det behövs. Blanda i tomatpuré och koka enligt risets koktid.
6. När riset är kokt, låt stå en stund. Stjälp sedan upp på en tallrik så att det blir som en tårta, med ris i botten kyckling och grönsaker på toppen.

Servera gärna med en sallad. Smaklig måltid!

Kommentarer

Kommentarer